Outlet solden
Uw taalkeuze:

Zimmertoren

Zimmertoren

Schrijf de eerste review van deze kindvriendelijke zaak

Ajax Loader

Artikelnummer: kv-464

Zimmerplein 18 2500 Lier
Tel: 03/800.03.95

Beschrijving

Details

Deze vroegere 'Corneliustoren' dateert uit de 13de eeuw en werd gebouwd als versterking van de stadsomwalling. In de Zimmertoren en het Zimmerpaviljoen ontdek je het levenswerk van Louis Zimmer: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Wonderklok.
Louis Zimmer werd geboren te Lier op 8 september 1888 en overleed er op 12 december 1970. Hij was uurwerkmaker, autodidact in de astronomie en uitvinder van drie wereldberoemde werken: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Astronomische Wonderklok.

In de Zimmertoren zijn sinds 1930 de Jubelklok en de Astronomische Studio (op de 1ste verdieping) ondergebracht. Deze heeft een planetarium en een draaiend hemelgewerlf dat het noordelijk halfrond voorstelt. Op de 2de verdieping bevindt zich het mechanisme dat gestuurd wordt door een 'moederklok'. Deze is zodanig opgevat dat elke zes seconden alle onderdelen van de Jubelklok en de Astronomische Studio in beweging worden gebracht. De Jubelklok met Astronomische Studio tellen samen 75 voorstellingen.

Het bijhorend paviljoen werd in 1960 gebouwd in opdracht van het stadsbestuur om er de Wonderklok in onder te brengen. Deze werd door L. Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling te Brussel van 1935. De wonderklok verhuisde daarop naar de wereldtentoonstelling van New York, waarvan het pas 16 jaar later zou terugkeren. De constructie is 4,87m hoog, weegt 2041kg en heeft 93 wijzerplaten en 14 automaten. Hiermee toont ze de uurindeling, de watergetijden, de tijdrekeningen, de echte en schijnbare bewegingen van de zon, aarde, planeten, kometen, enz.
Verder bevinden zich in het paviljoen nog een aantal kleinere klokken van de meester en een reconstructie van zijn werkplaats.

Openingsuren

Doorlopend geopend van 10u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00 op:
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
Sluitingsdag: maandag

Google Maps

Beoordelingen

  1. Schrijf de eerste review van deze kindvriendelijke zaak

Schrijf uw eigen review

Only registered users can write reviews. Please, log in or register