Document banner-klein-trampoline2

Veel kinderen vinden trampolinespringen zeer leuk. Daardoor durft het er soms al eens wat wilder aan toe te gaan. Dan is een ongeluk snel gebeurd! Het is dan ook belangrijk om zo veel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om eventuele ongelukken te vermijden. Vandaag delen we enkele tips die jou en je kinderen kunnen helpen om veilig op de trampoline te springen.

12 tips om veilig op de trampoline te springen

Banner-trampoline

Veel kinderen vinden trampolinespringen zeer leuk. Daardoor durft het er soms al eens wat wilder aan toe te gaan. Dan is een ongeluk snel gebeurd! Het is dan ook belangrijk om zo veel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om eventuele ongelukken te vermijden. Vandaag delen we enkele tips die jou en je kinderen kunnen helpen om veilig op de trampoline te springen.

1. De perfecte plek

Indien je reeds een trampoline hebt aangeschaft, heb je waarschijnlijk al nagedacht over de plaats waar je ze moet staan. Toch is het belangrijk eens goed naar die plek te kijken. Ten eerste moet erop gelet worden dat er een valzone rond de trampoline is voorzien. Deze moet een zachte ondergrond hebben zoals gras of zand. Indien er dan toch iets misgaat, mogen kinderen zeker niet op een stenen ondergrond terechtkomen. Zet de trampoline zelf ook stabiel. Een vlakke ondergrond daarbij cruciaal.

2. Veiligheidsnet geeft mee

Ook wanneer je een veiligheidsnet hebt is het belangrijk om even rond de trampoline te kijken. Een net veert altijd een beetje mee. Hierdoor raden we aan de trampoline niet dichtbij muren, hekken of andere speeltoestellen te zetten.

3. Boven en onder de trampoline? Check!

Wat minder opvallend is, is de ruimte onder en boven de trampoline. Hangen er geen takken van bomen over de trampoline? Controleer ook of er niets onder de trampoline ligt.

4. Blijf staan trampoline!

Beeld je verschillende weersituaties in. Hevige windstoten kunnen trampolines gemakkelijk verplaatsen. Zorg er daarom voor dat je trampoline altijd stevig vaststaat.

5. Trampoline ≠ springplank

Laat hen de trampoline niet als springplank gebruiken om op andere speeltoestellen de geraken. Zorg dat je kinderen eerst stoppen met springen en dat ze daarna veilig van de trampoline kruipen. Een laddertje is een goede oplossing. Het is dus belangrijk dat je kinderen niet rechtstreeks van de trampoline op de grond springen.

6. Kijk wat ik kan!

Spreek regels af bij het proberen van nieuwe sprongen. Denk daarbij eens na over mogelijke salto’s die je kinderen zullen willen maken. Welke trucjes vind je oké en welke niet?

7. Spring alleen

Houd een oogje in het zeil en vermijd dat meerdere kinderen tegelijk op de trampoline springen. De weerslag kan tot onvoorziene sprongen leiden. Op die manier kunnen je kinderen zichzelf en anderen bezeren.

8. Geen ander speelgoed welkom!

Zorg ook dat je kinderen geen ander speelgoed mee op de trampoline nemen. Deze kunnen bijvoorbeeld beginnen stuiteren en zo je kind verwonden. Bovendien zijn de sprongen van kinderen niet helemaal controleerbaar. De kans is zeer groot dat ze op het speelgoed terechtkomen indien het zich mee op de trampoline bevindt.

9. Blote voeten zijn de max!

Laat sokken achterwege. Kinderen kunnen hun sprongen beter controleren wanneer ze op blote voeten springen.

10. Glij niet uit!

Laat je kinderen enkel op de trampoline springen wanneer het springdoek droog is.

11. Beveilig je trampoline

Een veiligheidsnet is bij trampolines geen overbodige luxe. Het houdt kinderen tegen zodat ze niet naast de trampoline kunnen vallen. Verder kan er ook een trapje aan de trampoline vastgemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat kinderen gemakkelijker in en uit de trampoline kunnen kruipen.

12. Staat van de trampoline

Controleer ten slotte regelmatig de staat van de trampoline. Het is zeer belangrijk dat bv. de beschermrand juist blijft zitten om verwondingen te vermijden. Indien de trampoline een mankement vertoont moet dat opgelost worden vooraleer kinderen er weer op kunnen springen.

Nog even een kort overzicht:

  • Denk goed na over de plek waar je de trampoline plaatst. Zowel rondom, boven als onder de trampoline moet er voldoende ruimte vrij zijn.
  • Maak goede afspraken met je kinderen om veilig op de trampoline te springen.
  • Controleer op regelmatige basis de staat van de trampoline. Zit alles nog vast en op zijn plek?

Dat waren al heel wat tips! Heb je er zelf ook nog goede? Laat dan zeker een reactie achter!

Ontdek hier hoe je de perfecte trampoline kan vinden !

Is trampolinespringen eigenlijk gezond? Lees onze conclusie!